Μουρίνιο: "Μας ήθελαν για κλόουν στο τσίρκο"

Αναλυτικά δήλωσε στη Telegraph: "Κατά την περσινή σεζόν ένιωσα ότι η χώρα ήθελε να δει τη Λίβερπουλ πρωταθλήτρια. Τα μίντια, ο Τύπος γενικότερα. Κανείς, μα κανείς δεν είπε ότι η Λίβερπουλ βρέθηκε στη συγκεκριμένη θέση επειδή δεν έπαιζε στο Τσάμπιονς Λιγκ. Κανείς δεν σχολίασε τις πολλές, μα πάρα πολλές αποφάσεις που τη βοήθησαν να πάρουν κρίσιμους βαθμούς. Και νόμιζα ότι όταν ήρθε η ώρα να παίξουμε, ήταν η ώρα της γιορτής τους.
 
Θυμάμαι τι είπα στους παίκτες μου. Θα είμαστε οι κλόουν, μας θέλουν για κλόουν στο τσίρκο. Το τσίρκο είναι εκεί έξω και η Λίβερπουλ θέλει να γίνει πρωταθλήτρια. Αν θυμάστε, θέλαμε να παίξουμε Σάββατο γιατί είχαμε ημιτελικό Τσάμπιονς Λιγκ την Τετάρτη. Ο τίτλος για μας ήταν χαμένος αλλά δεν μπορούσαμε να καταλάβουμε πως μία αγγλική ομάδα που εκπροσωπεί την Αγγλία στην Ευρώπη δεν είχε το δικαίωμα να παίξει μία ημέρα νωρίτερα.
 
Το ψάξαμε πολύ. Ηταν απόφαση του Sky; Μα πήγαμε στο Sky. Μετά μας είπαν ότι ήταν απόφαση της Πρέμιερ Λιγκ. Μα πήγαμε και εκεί. Τέλος πάντων παίξαμε Κυριακή. Αν παίζαμε Σάββατο, μετά από όλα είχαν γίνει, δεν θα είχαμε το πνεύμα που δείξαμε εκείνη την Κυριακή.
 
Ο Νέβιλ ρώτησε τον Πορτογάλο τι θα απαντούσε αν η Τσέλσι του πρόσφερε εξαετές συμβόλαιο: "Θα υπέγραφα αύριο. Θέλω να μείνω στην Τσέλσι και στο αγγλικό ποδόσφαιρο. Η γυναίκα μου λέει πολλές φορές ότι έχω κερδίσει το δικαίωμα να σταματήσω όποτε θέλω. Λέει ότι έκανα πολλά, κέρδισα πολλά, δημιούργησα καλές καταστάσεις για την οικογένειά μου. Λέει ότι έχω το δικαίωμα να κάνω αυτό που θέλω. Εξαρτώμαι από την Τσέλσι και τα αποτελέσματα".
 
Για τον περίφημο πανηγυρισμό του στο Ολντ Τράφορντ το 2004 είπε: "Οταν θυμάμαι τον πανηγυρισμό στο Ολντ Τράφορντ, θυμάμαι ότι δεν ήταν η τελευταία φορά που έκανα κάτι τέτοιο. Πέρυσι, αν θυμάστε, έκανα το ίδιο στο παιχνίδι κόντρα στην Παρί Σεν Ζερμέν. Και φέτος ίσως το ξανακάνω. Είναι μέρος του εαυτού μου. Υπάρχουν στιγμές που δεν ελέγχω το συναίσθημά μου, την ευτυχία μου.
 
Για την περσινή απώλεια του πρωταθλήματος: "Πέρσι αισθανόμουν πως δεν μπορούμε να πάρουμε το πρωτάθλημα, δεν ήμασταν έτοιμοι να αντέξουμε την πίεση. Κι αυτό γιατί είχαμε συγκεκριμένους περιορισμούς στην ομάδα σε θέματα τακτικής ποιότητας, τεχνικής ποιότητας και το ξέραμε. Το στιλ της ηγεσίας μου δεν είναι στιλ. Προσπαθώ να ηγούμαι με έναν τρόπο που προσαρμόζεται στην πραγματικότητα. Και πέρσι αισθανόμουν πως δεν ήμασταν έτοιμοι γι'αυτό που αποκαλώ πιεστική ηγεσία ή ηγεσία αντιπαραθέσεων. Η ομάδα ήταν ψυχολογικά, αλλά και τακτικά, ασταθής.
 
"Δεν μπορούσαμε να ανταπεξέλθουμε σε συγκεκριμένες στιγμές των αγώνων. Και φέτος θα χάσουμε αγώνες, αλλά δεν θα τους χάσουμε επειδή δεν θα μπορούμε να ανταπεξέλθουμε σε συγκεκριμένες στιγμές ή διαστήματα των αγώνων.
 
"Πέρσι είχαμε προβλήματα όταν ο αντίπαλος αμυνόταν πολύ χαμηλά ή όταν μας πίεζε με κάθετο ποδόσφαιρο. Είχαμε προβλήματα όταν είχαμε 2-3-4 συνεχόμενα ματς και έπρεπε σε όλα να έχουμε υψηλή συγκέντρωση. Όταν τρέχαμε ένα καλό σερί, αισθανόμουν πως έρχεται το τέλος του. Ξέρεις τι εννοώ, Γκάρι, γιατί το έζησες σε όλη την καριέρα σου. Κερδίζεις σήμερα, και αύριο, και αύριο. Απ'τη μία, είναι συνήθεια. Απ'την άλλη, κουράζεσαι, γιατί η ευθύνη είναι καθημερινή. Πέρσι, η ομάδα μου και αρκετοί παίκτες δεν ήταν έτοιμοι για κάτι τέτοιο.
 
"Οπότε ήμασταν ασταθείς. Φέτος έχουμε βελτιωθεί ποδοσφαιρικά, με τον Κόστα και τον Φάμπρεγας, δεν υπάρχει αμφιβολία. Αντιπροσωπεύουν τον τύπο του παίκτη που θέλαμε, το δεύτερο μέσο και τον ποιοτικό φορ. Ήμασταν τυχεροί που η αγορά είχε ακριβώς αυτά που θέλαμε. Αλλά αυτό που δεν καταλαβαίνει ο κόσμος είναι πως άλλαξαν πολύ η ωριμότητα και η προσωπικότητα της ομάδας μας."