ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ-ΣΥΝΤΑΓΕΣ           ΣΥΝΤΟΜΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ ΜΕ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ  ΤΗΣ ΓΙΑΓΙΑΣ ...

 

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ

 

Υλικά

Για 4-6 άτομα
 
1 ολόκληρο κοτόπουλο
3/4 φλιτζάνια βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
3 ολόκληρα λεμόνια (ξύσμα από 2)
4 κλωναράκια δεντρολίβανο
Αλάτι και πιπέρι, για γεύση
1 κιλό πατάτες baby ή 5 πατάτες χοντροκομμένες
1/2 κούπα χυμό λεμονιού
1/2 κούπα νερό
Ρίγανη
Αλάτι
Πιπέρι
 

Εκτέλεση

Προθερμάνετε το φούρνο στους 220 βαθμούς.
Παίρνετε το ξύσμα από δυο λεμόνια. Ψιλοκόβετε το φρέσκο δεντρολίβανο.
Σε ένα μπολ, ανακατέψτε μαλακό βούτυρο, το ξύσμα λεμονιού, το δεντρολίβανο, το αλάτι και το πιπέρι.
 
Βάζετε μια λαδόκολλα σε ένα μεγάλο ταψί.
Χρησιμοποιήστε ένα πινέλο σιλικόνης  για να απλώσετε το μείγμα βουτύρου  σε όλο το κοτόπουλο, κάτω από το δέρμα, και εσωτερικά. Κόβουμε τα λεμόνια στη μέση και ραντίστε το χυμό ενός λεμονιού σε όλο το κοτόπουλο. Τοποθετήστε τις  έξι λεμονόκουπες μαζί με τρία φύλλα δενδρολίβανου μέσα στην κοιλιά του κοτόπουλου.
 
Βάζετε το κοτόπουλο στο φούρνο ρίχνοντας τριγύρω και τις πατάτες baby πλυμένες, ραντίζετε με 1 κούπα νερό αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και λίγο λεμονλακι, ψήνετε για 1 ώρα και 15 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει. Στην μισή περίπου ώρα ψησίματος περιχύνετε το κοτόπουλο με τα υγρά του. Όταν ψηθεί το κοτόπουλο αφαιρείτε το ταψί από το φούρνο και το τοποθετείτε σε μια πιατέλα. Σκεπάζετε το κοτόπουλο και το αφήνετε για ένα τέταρτο. Κόβετε το κοτόπουλο σε μερίδες και σερβίρετε.
 
 
 
 

Λαζάνια με κιμά και μπεσαμέλ

 
Υλικά
 
Για 6-8 άτομα
 
Για τα λαζάνια
24 φύλλα λαζάνια (άβραστα)
½ κιλό άπαχο μοσχαρίσιο κιμά, περασμένο από τη μηχανή μία φορά
1 κιλό φρέσκια ντομάτα στον τρίφτη ή 2 κουτάκια κονκασέ
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
4 κουταλιές έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1 πρέζα ζάχαρη (μόνο αν χρησιμοποιήσετε φρέσκια ντομάτα)
1 ξυλαράκι κανέλας
1 ½ κουταλάκι του γλυκού θυμάρι
1 ½ κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
1 ½ κοφτό κουταλάκι του γλυκού κύμινο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
 
Για τη μπεσαμέλ
Ένα λίτρο γάλα
15 κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
80 γραμμάρια βούτυρο
Αλάτι
Πιπέρι
 
 
 

Εκτέλεση

 
Για τα λαζάνια
Ζεσταίνετε  τον κιμά, το κρεμμύδι, το σκόρδο και το νερό σε ένα βαθύ τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ενώ ανακατεύετε συνέχεια να μη σβολιάσει ο κιμάς.
Συνεχίζετε να μαγειρεύετε τον κιμά μέχρι να σωθούν όλα τα υγρά. Στη συνέχεια προσθέστε το ελαιόλαδο και σοτάρετε για 3 ακόμη λεπτά τον κιμά.
 
Προσθέστε την ντομάτα και τη ζάχαρη και μόλις πάρει η σάλτσα μία βράση προσθέστε και το αλάτι.
Μισοσκεπάζετε με ένα καπάκι το τηγάνι και σιγοβράζετε τον κιμά για 45 λεπτά περίπου. Στο μέσο του χρόνου προσθέτετε και όλα τα άλλα υλικά.
 
Όταν η σάλστα είναι έτοιμη στρώνουμε στον πάτο ενός λίγο από τη ταψιού σάλτσα,  λίγη παρμεζάνα και βάζουμε από πάνω μια στρώση λαζάνια. Ξαναβάζουμε σάλτσα μπολονεζ, παρμεζάνα και μετά στρώνουμε άλλη μια σειρά από λαζάνια και τελειώνουμε με σάλτσα.
 
Απλώνουμε στην τελευταία στρώση τη μπεσαμέλ μαζί με λίγη παρμεζάνα και ψήνουμε στις αντιστάσεις για περίπου 40 - 45 λεπτά στους 180 βαθμούς Κελσίου.
 
Για τη μπεσαμέλ
Λιώνουμε το βούτυρο σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Τραβάμε την κατσαρόλα από το μάτι και προσθέτουμε όλο το αλεύρι. Ανακατεύουμε καλά με σύρμα και μόλις ομοιόμορφο μείγμα, προσθέτουμε το γάλα και βάζουμε την κατσαρόλα και πάλι στο μάτι. Προσθέτουμε και το αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξει.
 
 
 
 

ΚΟΤΟΠΙΤΑ

 

Υλικά

 
Για 4-6 άτομα
 
1 κοτόπουλο
4 αυγά χτυπημένα
350 γραμμάρια φύλλο για πίτες ή κρούστας
5 μέτρια κρεμμύδια
1 φλιτζάνι του τσαγιού βούτυρο
τριμμένο μοσχοκάρυδο
1 φλιτζάνι του τσαγιού κεφαλογραβιέρα και παρμεζάνα τριμμένη
3 κουταλιές της σούπας φρυγανιά τριμμένη
1/2 φλιτζάνι τσαγιού γάλα
Μαϊντανό
Αλάτι
Πιπέρι
 

Εκτέλεση

 
Πλένουμε, καθαρίζουμε και κόβουμε σε λεπτές φέτες τα κρεμμύδια.
Βάζουμε στην κατσαρόλα δύο κουταλιές της σούπας βούτυρο και όταν ζεσταθεί, ρίχνουμε μέσα τα κομμάτια κοτόπουλου, τα κρεμμύδια, 1 κουταλάκι του γλυκού κοφτό αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο τριμμένο. Προσθέτουμε 4 κουταλιές της σούπας νερό και κλείνουμε το καπάκι της κατσαρόλας. Αφήνουμε να σιγοψηθεί για 25 λεπτά.Κατόπιν, βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
 
Παίρνουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου από την κατσαρόλα, αφαιρούμε πέτσες και κόκαλα και κόβουμε το ψαχνό σε μικρά κομμάτια. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια με τη σάλτσα τους, τα αυγά, τα τυριά, τη φρυγανιά, το γάλα, και μαϊντανό ψιλοκομμένο.
Στρώνουμε σε βουτυρωμένο ταψί ορθογώνιο τα 2/3 από το φύλλο,αλείφουμε κάθε φύλλο με βούτυρο. Βάζουμε μέσα το μείγμα, το σκεπάζουμε πρώτα με τα φύλλα που εξέχουν από το ταψί και στη συνέχεια με τα υπόλοιπα φύλλα, ενώ αλείφουμε κάθε φύλλο με βούτυρο.
 
Χαράζουμε την κοτόπιτα σε φαρδιές λουρίδες, τη ραντίζουμε με δύο κουταλιές νερό και την ψήνουμε σε μέτριο φούρνο επί 45 λεπτά.
 
 
 
 

ΦΛΟΓΕΡΕΣ ΜΕ ΖΑΜΠΟΝ ΚΑΣΕΡΙ ΚΑΙ ΣΑΛΤΣΑ ΝΤΟΜΑΤΑΣ

 

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 20 30 ΦΛΟΓΕΡΕΣ 

1 ΠΑΚΕΤΟ ΦΥΛΛΟ ΚΡΟΥΣΤΑΣ   2 ΝΕΡΟΠΟΤΗΡΑ ΝΤΟΜΑΤΑ ΚΟΝΚΑΣΕ   
2 ΜΕΤΡΙΑ ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ ΛΕΠΤΟΤΡΙΜΜΕΝΑ   250 ΓΡΑΜΜΑΡΙΑ ΖΑΜΠΟΝ ΨΙΛΟΚΟΜΜΕΝΟ 
300 ΓΡΑΜΜΑΡΙΑ ΚΑΣΕΡΙ ΧΟΝΤΟΤΡΙΜΜΕΝΟ 
ΛΑΔΙ ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΛΕΙΜΜΑ ΤΩΝ ΦΛΟΓΕΡΩΝ   ΑΛΑΤΙ  ΠΙΠΕΡΙ
 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΕ ΤΗΝ ΣΑΛΤΣΑ . ΣΕ ΕΝΑ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑΚΙ ΡΙΧΝΕΤΕ 1 ΦΛΙΤΖΑΝΙ ΤΟΥ ΚΑΦΕ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΚΑΙ ΣΟΤΑΡΕΤΕ ΤΑ ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ .ΠΡΟΣΘΕΤΕΤΕ ΤΗΝ ΝΤΟΜΑΤΑ  ΑΛΑΤΙ  ΠΙΠΕΡΙ  ΚΑΙ ΒΡΑΖΕΤΕ ΣΕ ΧΑΜΗΛΗ ΦΩΤΙΑ ΜΕΧΡΕΙ ΝΑ ΠΗΞΕΙ ΚΑΛΑ Η ΣΑΛΤΣΑΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΜΕΙΝΟΥΝ ΚΑΘΟΛΟΥ ΥΓΡΑ .ΤΗΝ ΑΦΗΝΕΤΕ ΝΑ ΚΡΥΩΣΕΙ .
ΚΟΒΕΤΕ ΤΟ ΦΥΛΛΟ ΣΕ ΛΟΥΡΙΔΕΣ ΠΛΑΤΟΥΣ 8 ΕΚΑΤΟΣΤΩΝ .ΣΤΗΝ ΑΚΡΗ ΚΑΘΕ ΦΥΛΛΟΥ ΒΑΖΕΤΕ ΜΕΣΑ 1 ΚΟΥΤΑΛΙΑ ΨΙΛΟΚΟΜΜΕΝΟ ΖΑΜΠΟΝ 1 ΚΟΥΤΑΛΙΑ ΣΟΥΠΑΣ ΤΡΙΜΜΕΝΟ ΤΥΡΙ ΚΑΙ ΜΙΑ ΚΟΥΤΑΛΙΑ ΤΟΥ ΓΛΥΚΟΥ ΣΑΛΤΣΑ ΝΤΟΜΑΤΑΣ .ΑΝΑΔΙΠΛΩΝΕΤΕ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΣΑ ΤΙΣ ΑΚΡΕΣ ΤΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΚΑΙ ΤΥΛΙΓΕΤΕ ΣΕ ΦΛΟΓΕΡΕΣ .ΤΙΣ ΤΗΓΑΝΙΖΕΤΕ ΣΕ ΚΑΥΤΟ ΛΑΔΙ Η ΤΙΣ ΨΗΝΕΤΕ ΣΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ ΑΦΟΥ ΤΙΣ ΑΛΕΙΨΕΤΕ ΜΕ ΛΑΔΙ ΠΡΩΤΑ .
web widgets
 
 
 
 

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑΣ ΜΕ ΦΕΤΑ

ΕΝΑΜΙΣΗ ΚΙΛΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΚΟΜΜΕΝΟ ΣΕ ΜΕΡΙΔΕΣ   1 ΦΛΙΤΖΑΝΙ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΓΙΑ ΤΟ ΤΣΙΓΑΡΙΣΜΑ 
2 ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ ΛΙΩΜΕΝΑ ΣΤΟ ΜΙΞΕΡ    ΧΥΜΟΣ ΑΠΟ 2 ΛΕΜΟΝΙΑ 
1 ΠΟΤΗΡΙ ΚΡΑΣΙ ΛΕΥΚΟ   250 ΓΡΑΜΜΑΡΙΑ ΦΕΤΑ ΘΡΥΜΜΑΤΙΣΜΕΝΗ 
1ΚΟΥΤΑΛΙΑ ΚΟΚΚΙΝΟΠΙΠΕΡΟ ΤΡΙΜΜΕΝΟ      ΑΛΑΤΙ 
 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ 

ΣΕ ΜΙΑ ΒΑΘΙΑ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑ ΤΣΙΓΑΡΙΖΕΤΕ ΤΟ ΚΡΕΜΜΥΔΑΚΙ ΣΤΟ ΛΑΔΙ .ΜΕΤΑ ΠΡΟΣΘΕΤΕΤΕ ΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ.
ΤΟ ΤΣΙΓΑΡΙΖΕΤΕ ΜΕΧΡΕΙ ΝΑ ΡΟΔΙΣΕΙ.ΡΙΧΝΕΤΕ ΤΟ ΚΡΑΣΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΜΟΛΙΣ ΠΑΡΕΙ ΒΡΑΣΗ ΣΚΕΠΑΖΕΤΕ ΚΑΙ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΣΕ ΧΑΜΗΛΗ ΦΩΤΙΑ .
ΜΟΛΙΣ ΨΗΘΕΙ ΚΑΙ Η ΣΑΛΤΣΑ ΤΟΥ ΜΕΙΩΘΕΙ ΑΡΚΕΤΑ ΑΛΑΤΙΖΕΤΕ Κ ΠΙΠΕΡΩΝΕΤΕ .ΜΕΤΑ ΡΙΧΝΕΤΕ ΤΟ ΛΕΜΟΝΙ ΣΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΚΑΤΕΥΕΤΕ ΚΑΛΑ ΕΝΩ ΣΒΗΝΕΤΕ ΚΑΙ ΤΟ ΜΑΤΙ ΤΗΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ .
ΟΤΑΝ ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ ΓΙΝΕΙ ΧΛΙΑΡΟ ΠΡΟΣΘΕΤΕΤΕ ΚΑΙ ΤΗ ΦΕΤΑ ΣΑΣ .
 
 
 
 

ΜΠΙΦΤΕΚΙΑ ΓΕΜΙΣΤΑ

1 ΚΙΛΟ ΚΙΜΑΣ ΜΟΣΧΑΡΙΣΙΟΣ   3 ΜΙΚΡΕΣ ΦΡΥΓΑΝΙΕΣ ΜΟΥΣΚΕΜΕΝΕΣ ΣΤΟ ΓΑΛΑ   1 ΚΟΥΤΑΛΑΚΙ ΡΙΓΑΝΗ 
1 ΚΟΥΤΑΛΑΚΙ ΠΙΠΕΡΙ   ΑΛΑΤΙ   1 ΚΡΕΜΜΥΔΑΚΙ ΚΑΛΑ ΛΙΩΜΕΝΟ ΣΤΟ ΜΙΞΕΡ  
200 ΓΡΑΜΜΑΡΙΑ ΚΑΣΕΡΙ ΚΟΜΜΕΝΟ ΣΕ ΛΕΠΤΕΣ ΦΕΤΕΣ  ΜΗΚΟΥΣ 5 ΕΚΑΤΟΣΤΩΝ ΠΕΡΙΠΟΥ 
Κ ΜΙΣΟ ΦΛΙΤΖΑΝΑΚΙ ΛΑΔΙ .
 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
ΣΕ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΜΠΟΛ ΑΝΑΚΑΤΕΥΕΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΠΛΗΝ ΤΟΥ ΤΥΡΙΟΥ .
ΤΙΣ ΦΡΥΓΑΝΙΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΙΣ ΖΟΥΛΗΞΕΤΕ ΝΑ ΣΤΕΓΝΩΣΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΤΙΣ ΣΚΟΡΠΙΣΕΤΕ ΚΑΛΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΜΕΙΓΜΑ .
ΖΥΜΩΝΕΤΕ ΤΟΝ ΚΙΜΑ ΚΑΛΑ ΓΙΑ 8 ΛΕΠΤΑ ΠΕΡΙΠΟΥ .ΤΟΝ ΣΤΡΩΝΕΤΕ ΣΤΟ ΜΠΟΛ ΚΑΙ ΤΟΝ ΦΥΛΑΤΕ ΣΤΟ ΨΥΓΕΙΟ ΣΚΕΠΑΣΜΕΝΟ ΓΙΑ ΜΙΑΜΙΣΗ ΩΡΑ ΠΕΡΙΠΟΥ .
ΜΕΤΑ ΠΛΑΘΕΤΕ ΤΑ ΜΠΙΦΤΕΚΙΑ ΑΝΟΙΓΟΝΤΑΣ ΣΤΗ ΠΑΛΑΜΗ ΣΑΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΕΣ ΚΙΜΑ .ΜΕΤΑ ΤΟΠΟΘΕΤΕΙΤΕ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ 3 Η 4 ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΤΥΡΙ ΚΑΙ ΑΝΑΔΙΠΛΩΝΕΤΕ ΤΟΝ ΚΙΜΑ ΤΟΝ ΠΛΑΘΕΤΕ ΝΑ ΕΝΩΘΕΙ ΚΑΙ ΤΑ ΒΑΖΟΥΜΕ ΣΤΟ ΤΑΨΙ .ΨΗΝΕΤΕ ΤΑ ΜΠΙΦΤΕΚΙΑ ΣΤΟΥΣ 180 C ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΣΤΟΥΣ 250 C ΓΙΑ ΝΑ ΡΟΔΙΣΟΥΝ .
 
 
 
 
 

ΤΥΡΟΚΑΥΤΕΡΗ

100 ΓΡΑΜΜΑΡΙΑ ΤΡΙΜΜΑ ΦΕΤΑΣ    100 ΓΡΑΜΜΑΡΙΑ ΓΑΛΟΤΥΡΙ     100 ΓΡΑΜΜΑΡΙΑ ΜΑΝΟΥΡΙ ΨΙΛΟΚΟΜΜΕΝΟ

 
1 ΦΛΥΤΖΑΝΙ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ    1 ΚΟΥΤΑΛΙΑ ΚΑΥΤΕΡΟ ΚΟΚΚΙΝΟΠΙΠΕΡΟ ΣΕ ΣΚΟΝΗ 
 
ΜΙΣΗ ΠΡΑΣΙΝΗ ΠΙΠΕΡΙΑ ΚΑΥΤΕΡΗ ΨΙΛΟΚΟΜΜΕΝΗ     1 ΚΟΥΤΑΛΑΚΙ ΞΙΔΙ .
 
 
ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ  ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΜΠΛΕΝΤΕΡ .ΡΙΧΝΟΥΜΕ ΤΑ ΤΥΡΙΑ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΣΤΑΔΙΑΚΑ ΤΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ .ΜΕΤΑ ΒΑΖΟΥΜΕ ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟΠΙΠΕΡΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΑΣΙΝΗ ΜΑΣ ΠΙΠΕΡΙΑ .
 

Η ΤΥΡΟΚΑΥΤΕΡΗ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΗ 

 
 

ΣΟΥΦΛΕ ΤΥΡΙΟΥ 

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 2 ΜΕΤΡΙΕΣ ΦΟΡΜΕΣ 

55 ΓΡΑΜΜΑΡΙΑ ΒΟΥΤΗΡΟ   45 ΓΡΑΜΜΑΡΙΑ ΑΛΕΥΡΙ ΓΙΑ ΟΛΛΕΣ ΤΙΣ ΧΡΗΣΕΙΣ    300 ΓΡΑΜΜΑΡΙΑ ΓΑΛΑ 
4 ΑΥΓΑ ΧΩΡΙΣΜΕΝΑ ΣΕ ΚΡΟΚΟΥΣ ΚΑΙ ΑΣΠΡΑΔΙΑ   100 ΓΡΑΜΜΑΡΙΑ ΓΡΑΒΙΕΡΑ ΤΗΝΟΥ 
1 ΚΟΥΤΑΛΑΚΙ ΤΟΥ ΓΛΥΚΟΥ ΑΓΓΛΙΚΗ ΜΟΥΣΤΑΡΔΑ     ΜΙΣΟ ΚΟΥΤΑΛΑΚΙ ΤΟΥ ΓΛΥΚΟΥ ΓΛΥΚΙΑ ΠΑΠΡΙΚΑ ΣΕ ΣΚΟΝΗ
25 ΓΡΑΜΜΑΡΙΑ ΠΑΡΜΕΖΑΝΑ ΨΙΛΟΤΡΙΜΜΕΝΗ    ΑΛΑΤΙ   ΠΙΠΕΡΙ .
 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 
ΑΛΕΙΨΤΕ ΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΑΠΟ ΤΙΣ 2 ΦΟΡΜΙΤΣΕΣ ΜΕ ΤΟ ΚΡΥΟ ΒΟΥΤΗΡΟ .ΤΟ ΒΟΥΤΗΡΟ ΠΟΥ ΘΑ ΠΕΡΙΣΣΕΨΕΙ ΒΑΛΤΕ ΤΟ ΣΕ ΜΙΑ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑ ΝΑ ΖΕΣΤΑΘΕΙ ΚΑΙ ΡΙΞΤΕ ΜΕΣΑ ΤΟ ΑΛΕΥΡΙ .ΔΟΥΛΕΨΤΕ ΤΑ ΜΕ ΞΥΛΙΝΗ ΚΟΥΤΑΛΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΑΛΕΥΡΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΛΙΓΟ ΣΚΟΥΡΟ.ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΓΑΛΑ ΧΛΙΑΡΟ ΚΑΙ ΑΝΑΚΑΤΕΨΤΕ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΙΑ ΕΛΑΦΡΙΑ ΜΠΕΣΑΜΕΛ.ΡΙΞΤΕ ΜΕΣΑ ΤΟΥΣ ΚΡΟΚΟΥΣ ΤΩΝ ΑΥΓΩΝ ΤΗΝ ΤΡΙΜΜΕΝΗ ΓΡΑΒΙΕΡΑ ΤΗ ΜΟΥΣΤΑΡΔΑ ΤΟ ΑΛΑΤΙ ΚΑΙ ΤΟ ΠΙΠΕΡΙ.ΑΝΑΚΑΤΕΨΤΕ.ΚΤΥΠΗΣΤΕ ΤΑ ΑΣΠΡΑΔΙΑ ΣΕ ΕΛΑΦΡΙΑ ΜΑΡΕΓΚΑ ΚΑΙ ΑΝΑΚΑΤΕΨΤΕ ΤΑ ΜΕ ΤΟ ΜΕΙΓΜΑ ΤΗΣ ΜΠΕΣΑΜΕΛ.ΑΔΕΙΑΣΤΕ ΤΟ ΜΕΙΓΜΑ ΣΤΙΣ ΦΟΡΜΕΣ ΤΟΥ ΣΟΥΦΛΕ ΟΥΤΩΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΚΑΛΥΦΘΟΥΝ ΤΑ 2/3 ΤΗΣ ΦΟΡΜΑΣ.ΠΑΣΠΑΛΙΣΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΙΜΜΕΝΗ ΠΑΡΜΕΖΑΝΑ ΚΑΙ ΨΗΣΤΕ ΣΕ ΠΡΟΘΕΡΜΑΣΜΕΝΟ ΦΟΥΡΝΟ ΣΤΟΥΣ 200 C ΓΙΑ 20 ΛΕΠΤΑ .
 
 
 
 
 
 
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΥΠΟΣΥΝΤΑΓΕΣ
Ζωμός κοτόπουλο
ΣΧΕΤΙΚΟΙ ΟΡΟΙ
ΣΟΤΕ (sauté)
ΔΕΝΩ
ΣΑΛΤΣΑ
ΣΧΕΤΙΚA ΥΛΙΚA
ΜΑΝΙΤΑΡΙ ΣΤΡΟΓΓΥΛΟ
ΚΡΑΣΙ ΛΕΥΚΟ
ΤΑΛΙΑΤΕΛΕΣ
ΓΙΑ 2 ΜΕΡΙΔΕΣ
ΥΛΙΚΑ
 
Για το χοιρινό και τη σάλτσα
120 γρ. ελαιόλαδο
400 γρ. χοιρινό φιλέτο, κομμένο σε φέτες πάχους 2 - 3εκ.
250 γρ. μανιτάρια στρογγυλά, κομμένα στα τέσσερα
50 γρ. κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
75 γρ. κρασί λευκό
175 γρ. ζωμό κοτόπουλου
50 γρ. μουστάρδα
40 γρ. βούτυρο
μαϊντανό, ψιλοκομμένο
θυμάρι φρέσκο, ψιλοκομμένο
αλάτι
Για τις ταλιατέλες βουτύρου
200 γρ. ταλιατέλες
200 γρ. ζωμό κοτόπουλου
40 γρ. βούτυρο
40 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
αλάτι
 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για το χοιρινό και τη σάλτσα

Αλατίζουμε  το χοιρινό καλά από όλες τις πλευρές.

Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά, προσθέτουμε 40 γρ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε το χοιρινό μέχρι να ροδίσει καλά σε όλες τις πλευρές του. Βγάζουμε  το χοιρινό από το τηγάνι  και πετάμε τα λίπη. Επαναφέρουμε πάλι το τηγάνι στη φωτιά και προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Προσθέτουμε τα μανιτάρια, αλατίζουμε και σοτάρουμε μέχρι να αρχίσουν να παίρνουν χρώμα. Εν συνεχεία, προσθέτουμε  το κρεμμύδι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα με προσοχή ώστε να μαγειρευτεί το κρεμμύδι και να πάρει λίγο χρώμα. Σβήνουμε με το κρασί  και συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να συμπυκνωθεί κατά το ήμισυ. Προσθέτουμε τον ζωμό φέρνουμε σε βρασμό και  χαμηλώνουμε τη φωτιά. Επιστρέφουμε το χοιρινό στο τηγάνι και σιγοβράζουμε μέχρι το χοιρινό  να είναι έτοιμο.

Βγάζουμε το χοιρινό από το τηγάνι και σε μέτρια φωτιά προσθέτουμε τη μουστάρδα, το βούτυρο και τα βότανα και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Αν η σάλτσα είναι αραιή μπορούμε να την βράσουμε για λίγη ώρα χωριστά από το χοιρινό ώστε να συμπυκνωθεί στην πυκνότητα που επιθυμούμε.

Για τις ταλιατέλες βουτύρου

Βράζουμε τα ζυμαρικά σε καλά αλατισμένο και κοχλάζον νερό και τα σουρώνουμε. Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε τον ζωμό. Σιγοβράζουμε για 1-2 λεπτά, αλατίζουμε, προσθέτουμε τις ταλιατέλες και βράζουμε μέχρι να σωθούν σχεδόν όλα τα υγρά. Προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί. Ρίχνουμε την παρμεζάνα και ανακατεύουμε.

 
 
 
 
 

ΖΑΜΠΟΝΟΤΥΡΟΠΙΤΑ

2 ΚΟΥΤΑΛΙΕΣ ΑΛΕΥΡΙ      3 ΚΟΥΤΑΛΙΕΣ ΒΟΥΤΗΡΟ     2 ΠΟΤΗΡΙΑ ΓΑΛΑ     200 ΓΡΑΜΜΑΡΙΑ ΚΕΦΑΛΟΓΡΑΒΙΕΡΑ    150 ΓΡΑΜΜΑΡΙΑ ΚΑΣΕΡΙ
150 ΓΡΑΜΜΑΡΙΑ ΚΟΠΑΝΙΣΤΗ     150 ΓΡΑΜΜΑΡΙΑ ΜΕΤΣΟΒΟΝΕ    150 ΓΡΑΜΜΑΡΙΑ ΖΑΜΠΟΝ ΨΙΛΟΚΟΜΜΕΝΟ    ΠΙΠΕΡΙ    1 ΠΑΚΕΤΟ ΦΥΛΛΑ ΜΠΑΚΛΑΒΑ     ΒΟΥΤΗΡΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΛΛΕΙΜΑ ΤΩΝ ΦΥΛΛΩΝ  
 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
ΦΤΙΑΧΝΕΤΕ ΤΗΝ ΜΠΕΣΑΜΕΛ ΟΠΩΣ ΣΤΗΝ ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΤΥΡΟΠΙΤΑΣ ΡΙΧΝΕΤΕ ΜΕΣΑ ΤΑ ΤΥΡΙΑ ΔΙΑΔΟΧΙΚΑ ΚΑΙ ΑΝΑΚΑΤΕΥΕΤΕ ΚΑΛΑ .ΤΕΛΟΣ ΠΡΟΣΘΕΤΕΤΕ ΤΟ ΖΑΜΠΟΝ ΚΑΙ ΤΟ ΠΙΠΕΡΙ . ΤΑ ΜΙΣΑ ΦΥΛΛΑ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΑΠΟ ΚΑΤΩ ΚΑΙ ΤΑ ΑΛΛΑ ΜΙΣΑ ΑΠΟ ΠΑΝΩ ΚΑΛΑ ΒΟΥΤΗΡΩΜΕΝΑ .
 
 
 
 
 

 ΡΥΖΙ  ΜΕ ΛΟΥΚΑΝΙΚΑ Κ ΦΑΣΟΛΙΑ

 
 

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ

 

ΡΥΖΙ ΒΡΑΣΜΕΝΟ  200 ΓΡ ΛΟΥΚΑΝΙΚΟ ΚΑΠΝΙΣΤΟ  ΚΟΜΜΕΝΟ ΣΕ ΡΟΔΕΛΕΣ 

400 ΓΡ ΦΑΣΟΛΙΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΕΤΟΙΜΑ ΑΠΟ ΚΟΝΣΕΡΒΑ  1 ΚΡΕΜΜΥΔΙ  ΣΕ ΚΥΒΟΥΣ ΜΙΚΡΟΥΣ 

1 ΠΡΑΣΙΝΗ ΠΙΠΕΡΙΑ ΚΟΜΜΕΝΗ ΣΕ ΜΙΚΡΟΥΣ ΚΥΒΟΥΣ  2 ΣΕΛΕΡΙ ΚΟΜΜΕΝΑ ΣΕ ΚΥΒΟΥΣ ΜΙΚΡΟΥΣ     

ΜΙΣΟ ΚΟΥΤΑΛΙ ΤΟΥ ΓΛΥΚΟΥ ΡΙΓΑΝΗ  ΜΙΣΟ ΚΟΥΤΑΛΙ ΤΟΥ ΓΛΥΚΟΥ ΘΥΜΑΡΙ  1 ΚΟΥΤΑΛΙ ΓΛΥΚΟΥ ΚΥΜΙΝΟ 

ΜΙΣΟ ΚΟΥΤΑΛΙ ΤΟΥ ΓΛΥΚΟΥ ΠΑΠΡΙΚΑ ΚΑΠΝΙΣΤΗ  1 ΚΟΥΤΑΛΙ ΣΟΥΠΑΣ ΞΙΔΙ Κ 2 ΝΤΟΜΑΤΕΣ ΚΟΜΜΕΝΕΣ 

1 ΚΟΥΤΑΛΙ ΣΟΥΠΑΣ ΠΑΣΤΑ ΝΤΟΜΑΤΑΣ  200 ml ΖΩΜΟ ΑΠΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ  2 ΚΡΕΜΜΥΔΑΚΙΑ ΦΡΕΣΚΑ ΚΟΜΜΕΝΑ ΣΕ ΡΟΔΕΛΕΣ ΓΙΑ ΟΤΑΝ ΘΑ ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ ΤΟ ΠΙΑΤΟ ΜΑΣ ΕΛΛΑΙΟΛΑΔΟ ΑΛΑΤΙ Κ ΠΙΠΕΡΙ.

 

ΖΕΣΤΑΙΝΟΥΜΕ ΛΙΓΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΣΕ ΜΙΑ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑ Κ ΣΟΤΑΡΟΥΜΕ ΤΟ ΣΚΟΡΔΟ Κ ΤΟ ΚΡΕΜΜΥΔΙ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΜΑΛΑΚΩΣΟΥΝ .ΒΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΙΠΕΡΙΑ Κ ΤΟ ΣΕΛΕΡΙ Κ ΣΟΤΑΡΟΥΜΕ ΓΙΑ 4 ΛΕΠΤΑ ΠΕΡΙΠΟΥ .ΡΙΧΝΟΥΜΕ Κ ΤΟ ΛΟΥΚΑΝΙΚΟ Κ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΛΙΓΟ ΝΑ ΣΟΤΑΡΟΥΜΕ .ΜΕΤΑ ΠΡΟΣΘΕΤΟΥΜΕ ΤΑ ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ ΜΑΣ Κ ΤΑ ΜΥΡΩΔΙΚΑ Κ ΑΝΑΚΑΤΕΥΟΥΜΕ ΚΑΛΑ.ΣΒΗΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟ ΞΙΔΙ ΜΕΤΑ ΡΙΧΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΝΤΟΜΑΤΕΣ Κ ΤΟΝ ΖΩΜΟ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ.ΣΙΓΟΒΡΑΖΟΥΜΕ ΓΙΑ 5 ΛΕΠΤΑ  Κ ΜΕΤΑ ΠΡΟΣΘΕΤΟΥΜΕ ΤΑ ΦΑΣΟΛΙΑ ΜΑΣΚ ΒΡΑΖΟΥΜΕ ΑΚΟΜΑ ΓΙΑ 14 ΛΕΠΤΑ ΠΕΡΙΠΟΥ. ΤΕΛΟΣ ΤΑ ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ ΣΕ ΠΙΑΤΟ ΜΕ ΤΟΡΥΖΙ Κ ΠΑΣΠΑΛΙΖΟΥΜΕ ΜΕ ΦΡΕΣΚΟ ΜΑΣ ΚΡΕΜΜΥΔΑΚΙ 

 
 
 
 

ΓΙΓΑΝΤΕΣ ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΚΑΠΠΑΡΗ ΕΛΙΕΣ Κ ΣΚΟΥΜΠΡΙ 

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 5 ΑΤΟΜΑ 

500 γρ ΓΙΓΑΝΤΕΣ   1 ΜΙΚΡΟ ΚΡΕΜΜΥΔΙ ΣΕ ΠΟΛΥ ΛΕΠΤΕΣ ΦΕΤΕΣ 

2  ΚΟΥΤ ΣΟΥΠΑΣ ΚΑΠΠΑΡΗ  2 -3  ΚΟΥΤ ΣΟΥΠΑΣ ΕΛΙΕΣ ΚΑΛΑΜΩΝ ΧΩΡΙΣ ΚΟΥΚΟΥΤΣΙ ΚΟΜΜΕΝΕΣ ΣΤΗΝ ΜΕΣΗ 

3 ΝΤΟΜΑΤΕΣ ΛΙΑΣΤΕΣ ΚΟΜΜΕΝΕΣ ΣΕ ΚΑΡΕΔΑΚΙΑ  1/3 ΦΛΙΤΖΑΝΙΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ 

3 ΚΟΥΤ ΣΟΥΠΑΣ ΞΙΔΙ  Η  ΧΥΜΟ ΛΕΜΟΝΙΟΥ  1 ΚΟΥΤ ΓΛΥΚΟΥ ΘΡΟΥΜΠΙ Η ΘΥΜΑΡΙ 

3 ΦΙΛΕΤΑΚΙΑ ΣΚΟΥΜΠΡΙ ΣΕ ΛΕΠΤΕΣ ΛΩΡΙΔΕΣ  ΑΛΑΤΙ Κ ΠΙΠΕΡΙ .

ΕΧΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΜΟΥΛΙΑΣΗ ΤΑ ΦΑΣΟΛΙΑ Κ ΜΕΤΑ ΤΑ ΣΤΡΑΓΓΙΖΟΥΜΕ .ΤΑ ΒΡΑΖΟΥΜΕ ΣΕ ΑΡΚΕΤΟ ΝΕΡΟ ΓΙΑ ΠΕΡΙΠΟΥ 50 ΛΕΠΤΑ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΜΑΛΑΚΩΣΟΥΝ ΟΧΙ ΟΜΩΣ ΝΑ ΛΙΩΣΟΥΝ ΤΑ ΣΤΡΑΓΓΙΖΟΥΜΕ Κ ΤΑ ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΝΑ ΚΡΥΩΣΟΥΝ.

ΚΟΒΟΥΜΕ  ΤΟ ΚΡΕΜΜΥΔΙ ΣΕ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΑ ΚΟΜΜΑΤΑΚΙΑ Κ ΒΑΖΟΥΜΕ ΜΙΣΟ ΚΟΥΤΑΛΑΚΙ ΑΛΑΤΙ Κ ΤΑ ΣΤΙΒΟΥΜΕ ΚΑΛΑ ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΤΑ ΥΓΡΑ .

ΒΑΖΟΥΜΕ ΤΑ ΦΑΣΟΛΙΑ ΣΕ ΜΕΓΑΛΟ ΜΠΟΛ Κ ΠΡΟΣΘΕΤΟΥΜΕ ΤΟ ΚΡΕΜΜΥΔΙ ΤΗΝ ΚΑΠΠΑΡΗ ΤΙΣ ΕΛΙΕΣ Κ ΤΙΣ ΝΤΟΜΑΤΕΣ 

ΤΕΛΟΣ ΧΤΥΠΑΜΕ ΤΟ ΛΑΔΙ ΜΕ ΤΟ ΞΙΔΙ Η ΤΟ ΛΕΜΟΝΙ Κ ΠΡΟΣΘΕΤΟΥΜΕ ΘΡΟΥΜΠΙ Η ΘΥΜΑΡΙ ΑΛΑΤΙ ΠΙΠΕΡΙ Κ ΤΟ ΡΙΧΝΟΥΜΕ ΣΤΑ ΦΑΣΟΛΙΑ ΑΝΑΚΑΤΕΥΟΥΜΕ Κ ΤΕΛΟΣ ΠΡΟΣΘΕΤΟΥΜΕ ΤΟ ΣΚΟΥΜΠΡΙ.

 
 

ΚΡΙΘΑΡΑΚΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟ

 

Τι χρειαζόμαστε:

500 γρ. κριθαράκι

1 μεγάλο κρεμμύδι

2 κόκκινες πιπεριές

1 κουτάκι ψιλικομμένα ντοματάκια

1/2 κουτάκι χυμός ντομάτας

λίγο λάδι

αλάτι, πάπρικα

τριμμένη παρμεζάνα

 

Πώς το κάνουμε:

Ψιλοκόβετε το κρεμμύδι και τις πιπεριές και τα μαραίνετε λίγο στο λάδι. Προσθέστε τα ντοματάκια και τον χυμό, την πάπρικα και το αλάτι.

Μόλις αρχίσει η σάλτσα να βράζει βάλτε το κριθαράκι και προσθέστε λίγο νερό αρχικά, ώστε να ψηθεί το κριθαράκι. Να ανακατεύετε συχνά με ξύλινη κουτάλα για να μην κολλήσει. Μόλις ετοιμαστεί το κριθαράκι, βγάλτε το από την φωτιά και σερβίρετε με τριμμένη παρμεζάνα.

 

ΠΙΤΑ ΜΕ ΡΥΖΙ Κ ΛΟΥΚΑΝΙΚΟ

 
 

Υλικά

 

Ρύζι 1 1/2 ποτήρι

Νερό 3 ποτήρια

Αυγά 4 τεμ

Αλεύρι για όλες τις χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ 2 κουταλιές σούπας

Βούτυρο 4 κουταλιές σούπας

Μπέικιν πάουντερ ΓΙΩΤΗΣ 1 κουταλάκι γλυκού

Αλάτι - πιπέρι

Για την γέμιση

 

Κρεμμύδια φρέσκα 5 ψιλοκομμένα

Λουκάνικα 5 κομμένα ροδέλες

Πιπεριές πράσινες 2 κομμένες

Κέτσαπ 3 κουταλιές σούπας

Βούτυρο 2 κουταλιές σούπας

Ρίγανη λίγο

Οδηγίες

 

Πλένουμε το ρύζι μας, σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό και το βράζουμε ενώ μόλις βράσει το στραγγίζουμε. Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, τα αυγά,το βούτυρο,το μπέικιν πάουντερ, αλάτι-πιπέρι,τα ανακατεύουμε καλά και τα προσθέτουμε μέσα στο βρασμένο ρύζι. Στρώνουμε την μισή ποσότητα από το μείγμα ρυζιού σε βουτυρωμένο ταψί. Την ώρα που βράζει το ρύζι, φτιάχνουμε την γέμιση βάζοντας το βούτυρο σε ένα τηγάνι μαζί με τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια,τα λουκάνικα και την πιπεριά, τα σοτάρουμε λίγο και προσθέτουμε την κέτσαπ και την ρίγανη. Ανακατεύουμε και αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί πάνω από το ρύζι. Μετά βάζουμε και την υπόλοιπη ποσότητα από το μείγμα ρυζιού, το στρώνουμε καλά να καλύψει όλη την επιφάνεια και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς μέχρι να ροδίσει.

 
 

ΧΤΑΠΟΔΙ ΚΡΑΣΑΤΟ

 

Καθαρίζουμε και πλένουμε το χταποδι μας καλά καλά και το βράζουμε σε σιγανή φωτιά με ελάχιστο νερό, γιατί βγάζει το δικό του ζουμί.Βέβαια το ανακατεύουμε συχνά.Αφού βράσει , κόβουμε το κάθε πλοκάμι του σε δύο ή τρία κομμάτια.Καθαρίζουμε τα σκόρδα και τα κρεμμύδια και τα πλένουμε.Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και τα σοτάρουμε καλά σε σιγανή φωτιά με το λάδι μας ώσπου να ροδίσουν αρκετά.Κατόπιν προσθέτουμε τα σκόρδα ολόκληρα, το κομμένο χταπόδι, το κρασί , τα δαφνόφυλλα και το πιπέρι.Προσθέτουμε τον πελτέ, διαλυμένο σε λίγο νερό.Επιπλέον ρίχνουμε στον  ταβά μας τον μισό ζωμό στον οποίο έβρασε το χταπόδι μας.Σιγοβράζουμε το χταπόδι μας σκεπασμένο μία ώρα περίπου και θα έχουμε ένα νόστιμο φατητό, που θα μοσχοβολάει, ενώ θα έχει χυλώσει τέλεια και το ζουμί του.

 
 

ΠΕΝΕΣ ΜΕ ΨΑΡΟΝΕΦΡΙ ΠΙΠΕΡΙΕΣ ΦΛΩΡΙΝΗΣ

 

1 κιλό χοιρινό ψαρονέφρι

1 ψιλοκομμένο μέτριο κρεμμύδι

50 γρ. κουκουνάρι καβουρδισμένο στο φούρνο

2 πιπεριές Φλωρίνης κομμένες σε λεπτές λωρίδες

2 τριμμένες σκελίδες σκόρδου

1 κ. σ. γλυκιά πάπρικα

1½ κ. σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

¾ φλ. ζωμό κότας

200 γρ. ντομάτα στον τρίφτη

¾ φλ. γιαούρτι Total 2%

5 ψιλοκομμένα φύλλα φρέσκου βασιλικού

1 πακέτο πένες

Ελαιόλαδο

Αλάτι, πιπέρι

 
 

Οδηγίες:

 

Κόβουμε το ψαρονέφρι σε μικρές λωρίδες και πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι.

Ζεσταίνουμε ένα μεγάλο τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και μαγειρεύουμε το ψαρονέφρι, μέχρι να ψηθεί από όλες τις πλευρές.

Τοποθετούμε σε ένα πιάτο και αφήνουμε στην άκρη. Στο ίδιο τηγάνι προσθέτουμε 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 2 λεπτά.

Προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για ακόμη 1-2 λεπτά.

Προσθέτουμε την πάπρικα, τις πιπεριές, το κουκουνάρι, το βασιλικό και το αλεύρι, και ανακατεύουμε διαρκώς με σπάτουλα, μέχρι να δέσουν όλα μαζί.

Σιγά σιγά ρίχνουμε το ζωμό και ανακατεύουμε, μέχρι να δέσει το μείγμα και να σφίξει.

 

Προσθέτουμε τη ντομάτα και μαγειρεύουμε για 10-15 λεπτά. Τέλος προσθέτουμε το γιαούρτι εκτός φωτιάς .

 
 

ΚΡΕΜΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ

Σπιτική κρέμα γάλακτος με δύο υλικά

Υλικά:

3/ 4 φλ. γάλα (τουλάχιστον 2% λιπαρά)

75 γρ. ανάλατο βούτυρο

Εκτέλεση:

Ρίχνετε στον κάδο του μίξερ το γάλα και το αφήνετε στην άκρη. Ρίχνετε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι και το ζεσταίνετε σε μέτρια εστία μέχρι να λιώσει. Ρίχνετε το λιωμένο βούτυρο στον κάδο του μίξερ που έχετε ήδη ρίξει το γάλα και ανακατεύετε σε μέτρια ταχύτητα για 3 λεπτά.

Στη συνέχεια ρίχνετε το μείγμα σε μπολ και σφραγίζετε στο ψυγείο για 24 ώρες. Είναι καλύτερο να κρυώσει καλά το μείγμα πριν το χρησιμοποιήσετε σε σαντιγί και γλυκά. Παρόλα αυτά αν θέλετε εκείνη την ώρα να φτιάξετε τη σαντιγί μπορείτε να συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να αφρατέψει η κρέμα γάλακτος και γίνει σφικτή σαντιγί. Αλλά καλό είναι να μείνει στο ψυγείο για 1 ημέρα πριν την χτυπήσετε σε σαντιγί

 
 

ΤΥΡΟΠΙΤΑ ΜΕ ΠΙΠΕΡΙΕΣ

 

Υλικά

 

500 γρ. φύλλα κρούστας

½ φλιτζάνι τσαγιού βουτύρου

750 γρ. γάλα

1 ποτήρι νερού σιμιγδάλι

6 αυγά

750 γρ. τυρί φέτα

1 κιλό πιπεριές

5-6 ντομάτες

Αλάτι πιπέρι

200 γρ. φρέσκο βούτυρο λιωμένο για το άλειμμα των φύλλων

1 ποτήρι του κρασιού γάλα

 

Εκτέλεση

 

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το λάδι με το σιμιγδάλι και το ανακατώνουμε συνέχεια σε μέτρια θερμοκρασία ώσπου να πήξει. Χτυπάμε τα αυγά και τα ρίχνουμε στην κρέμα μόλις κρυώσει. Προσθέτουμε το θρυμματισμένο τυρί και το πιπέρι.  Τηγανίζουμε ελαφρά τις πιπεριές, βγάζουμε τους σπόρους και τις κόβουμε σε κομματάκια. Σοτάρουμε στο βούτυρο τις ντομάτες κομμένες σε φέτες. Στρώνουμε τα μισά φύλλα απαλά, βουτυρώνοντας το καθένα με βούρτσα.  Απλώνουμε το μείγμα του τυριού στα φύλλα και βάζουμε από πάνω τις πιπεριές και τις ντομάτες. Καλύπτουμε την πίτα με τα υπόλοιπα φύλλα και βρέχουμε το τελευταίο φύλλο με λίγο γάλα. Ψήνουμε την πίτα στους 200 βαθμούς.

 
 

ΣΑΛΑΤΑ ΛΑΧΑΝΟ ΚΑΡΟΤΑ Κ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ

 
 

(Προετοιμασία 15΄)

 

Υλικά για 2-4 άτομα:

 

200 γραμμ. κοτόπουλο βρασμένο

 

300 γραμμ. άσπρο λάχανο

 

2 καρότα

 

2 φρέσκα κρεμμυδάκια μαζί με τα φύλλα τους

 

1 ματσάκι σχοινόπρασο

 

2 κ.σ. μαύρες σταφίδες

 

2 κ.σ. αμύγδαλα ξεφλουδισμένα

 

4 κ.σ. μαγιονέζα

 

1 κ.σ. μουστάρδα

 

χυμός από 1/2 λεμόνι

 

1. Ξεκοκαλίζετε το κοτόπουλο και κόβετε το κρέας του σε μικρά κομμάτια.

 

2. Καθαρίζετε τα καρότα, τα πλένετε και τα τρίβετε χοντρό στον τρίφτη. Ψιλοκόβετε το λάχανο και τα κρεμμυδάκια. Πλένετε καλά το σχοινόπρασο, το στεγνώνετε με χαρτί κουζίνας και το ψιλοκόβετε.

 

3. Ανακατεύετε τη μαγιονέζα με τη μουστάρδα και το χυμό λεμονιού.

 

4. Βάζετε σε μια σαλατιέρα όλα τα λαχανικά μαζί με τις σταφίδες και το κοτόπουλο. Προσθέτετε τη σος και ανακατεύετε καλά.

 

5. Την ώρα που θα σερβίρετε, καβουρδίζετε στο τηγάνι (χωρίς λάδι) τα αμύγδαλα και τα ρίχνετε αμέσως στη σαλάτα μαζί με το ψιλοκομμένο σχοινόπρασο.

 
 

ΛΑΖΑΝΙΑ ΜΕ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ

 

1 κιλό φιλέτο στήθος κοτόπουλου

800 γρ. ντοματάκια κονσέρβα ολόκληρα ή κονκασέ

100 γρ. τυρί ρεγκάτο τριμμένο

2 κουταλιές τριμμένη παρμεζάνα

1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι

2 σκελίδες σκόρδο

8-10 φύλλα πλατύφυλλου βασιλικού

2 κλωνάρια φρέσκια ρίγανη ή 1 κουταλάκι ξερή ρίγανη

μισό κουταλάκι μείγμα μπαχαρικών για κοτόπουλο

10 σταγόνες ταμπάσκο

1 πρέζα ζάχαρη

4 κουταλιές ελαιόλαδο

14 (περίπου) φύλλα λαζάνια

αλάτι

 

Πολτοποιούμε στο μπλέντερ τα ολόκληρα ντοματάκια ή το κονκασέ μαζί με το ξερό κρεμμύδι και το σκόρδο.

Πλένουμε το φιλέτο του κοτόπουλου και το σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας. Το κόβουμε σε κομματάκια του 1,5 εκατοστού περίπου.

Σε βαθύ τηγάνι ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το αφήνουμε να ζεσταθεί καλά επάνω σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Ρίχνουμε μέσα τα κομμάτια του κοτόπουλου και τα σοτάρουμε από όλες τις πλευρές.

Προσθέτουμε στο τηγάνι το μείγμα της ντομάτας μαζί με τα μυρωδικά, την ζάχαρη και το ταμπάσκο.

Χαμηλώνουμε την φωτιά στο μέτριο και αφήνουμε να βράσουν όλα μαζί για 5 λεπτά.

Κατεβάζουμε την σάλτσα από την φωτιά, δοκιμάζουμε και προσθέτουμε όσο αλάτι χρειάζεται.

Λαδώνουμε ένα ταψάκι με διαστάσεις 26 εκ. X 30 εκ. και ρίχνουμε μια δυο κουταλιές από την σάλτσα, χωρίς όμως αυτή να περιέχει κομμάτια κοτόπουλου. Με το κουτάλι μας απλώνουμε την σάλτσα στον πυθμένα του ταψιού.

Βάζουμε όσο φύλλα λαζανιών χρειάζεται για να καλύψουμε τον πυθμένα, καλύπτοντας το δυνατόν τα κενά με κομμάτια από φύλλα.

Χρησιμοποιούμε φύλλα λαζανιών που δεν χρειάζονται προηγουμένως βράσιμο. Τα βρίσκουμε πολύ εύκολα στην αγορά.

Επάνω στα φύλλα απλώνουμε σάλτσα η οποία θα περιέχει την μισή ποσότητα των κομματιών του κοτόπουλου. Πασπαλίζουμε με το 1/3 της ποσότητας του τριμμένου ρεγκάτο και το 1/3 της ποσότητας της τριμμένης παρμεζάνας.

Απλώνουμε από πάνω άλλη μια στρώση φύλλα λαζάνια. Σκορπίζουμε τα υπόλοιπα κομμάτια του ψημένου κοτόπουλου μαζί με μια ποσότητα σάλτσα ντομάτας. Πασπαλίζουμε με άλλο 1/3 τριμμένου ρεγκάτο και 1/3 τριμμένης παρμεζάνας.

Τέλος απλώνουμε μια τελευταία στρώση φύλλα λαζάνια και ρίχνουμε όλη την υπόλοιπη σάλτσα ντομάτας. Πασπαλίζουμε με τα υπόλοιπα τυριά καθώς και με λίγο ελαιόλαδο επιπλέον.

Βάζουμε το ταψάκι σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.

Ψήνουμε τα λαζάνια μας για 30 λεπτά περίπου. Όταν τα βγάλουμε από τον φούρνο, θα τα αφήσουμε να σταθούν για μερικά λεπτά.

 
 

ΦΑΣΟΛΑΔΑ...

 
  • 1 πακέτο λευκά μέτρια φασόλια 500γρ.

  • 2 καρότα

  • 1 χοντρό κρεμμύδι

  • 1 κόκκινη πιπεριά

  • 1 ντομάτα

  • 1 κ.σ. ντοματοπελτέ

  • 1-2 χούφτες σέλινο

  • 4-5 κ.σ. ελαιόλαδο

  • 1 κ.σ. πάπρικα

  • 1 κ.σ.αποξηραμένο δυόσμο

  • αλάτι, πιπέρι

  • Βάζετε τα φασόλια από το προηγούμενο βράδυ σε μια κατσαρόλα με νερό να φουσκώσουν.

  • Την επόμενη μέρα βράζετε τα φασόλια σε χαμηλή φωτιά με το νερό που είχανε φουσκώσει.

  • Κόβετε ροδέλες τα καρότα και την πιπεριά.

  • Ψιλοκόβετε το κρεμμύδι και τη ντομάτα.

  • Μόλις βράσουν τα σουρώνετε και πετάτε αυτό το νερο.

  • Τα ξαναρίχτετε στην κατσαρόλα με νερό που έχετε ήδη βάλει στο βραστήρα και είναι καυτό, μέχρι να πάρουν μια μικρή βράση.

  • Ανακατέβετε και προσθέτετε τα καρότα,το κρεμμύδι,τη ντομάτα την πιπεριά και το σέλινο.

  • Ανακατεβετε τα υλικά και σκεπάζετε την κατσαρόλα. ΠΑΝΤΑ σε χαμηλή φωτιά.

  • Έπειτα από 15 λεπτά προσθέτετε μισό ποτήρι νερό βρύσης. Ανακατέβετε.

  • Λίγο πριν βγάλετε την κατσαρόλα σας από τη φωτιά προσθέτετε την πάπρικα, αλάτι, πιπέρι, το δυόσμο, το ελαιόλαδο και τον ντοματοπελτέ. Ανακατέβετε και σκεπάζετε την κατσαρόλα.

 
 

ΠΑΣΤΙΤΣΑΔΑ

 
 

1 κόκορας 2 κιλά κομμένος σε μερίδες 1/4 φλ. ελαιόλαδο 1 κ.σ. βούτυρο Κερκύρας 3 κρεμμύδια μέτρια ψιλοκομμένα 3 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένες 1 πρέζα κανέλα τριμμένη  1 πρέζα γαρίφαλο τριμμένο 1 πρέζα μοσχοκάρυδο τριμμένο 1 πρέζα μπαχάρι 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας 1 κ.γ. ζάχαρη 3/4 φλ. κόκκινο κρασί 2 ώριμες ντομάτες ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες 2 πακέτα πακέτα χοντρά μακαρόνια με τρύπα (παστίτσιου) αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι κεφαλοτύρι τριμμένο ή μυζήθρα ξερή

 

Σε πλασοτέ κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και το βούτυρο και σε μέτρια προς δυνατή φωτιά ροδίζουμε λίγα λίγα τα κομμάτια του κόκορα. Τα βγάζουμε σε πιατέλα. Στο ίδιο λάδι, χαμηλώνοντας τη φωτιά, σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 3΄. Ξαναβάζουμε τον κόκορα και πασπαλίζουμε με τα μπαχαρικά. Αφήνουμε 1΄-2΄ να βγάλουν το άρωμά τους. Προσθέτουμε τον πελτέ και τη ζάχαρη και σβήνουμε με το κρασί, ρίχνοντας λίγο λίγο. Τρίβουμε καλά τη βάση της κατσαρόλας με κουτάλα. Προσθέτουμε τις ντομάτες και ελάχιστο νερό, ίσα που να μισοσκεπάσει τον κόκορα. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε τον κόκορα μέχρι να μαλακώσει καλά, περίπου 1 ώρα και 45΄ με 2 ώρες, και να δέσει η σάλτσα (εάν χρησιμοποιήσετε κοτόπουλο εκτροφείου θέλει λιγότερο βράσιμο). Ενδιάμεσα αλατοπιπερώνουμε. Στο μεταξύ βράζουμε τα μακαρόνια σε μπόλικο αλατισμένο νερό. Τα στραγγίζουμε και περιχύνουμε με λίγο ωμό ελαιόλαδο. Τα βάζουμε σε βαθιά πιατέλα και προσθέτουμε επάνω τα κομμάτια του κόκορα. Περιχύνουμε με τη δεμένη σάλτσα. Πασπαλίζουμε μπόλικο τριμμένο τυρί.

 

ΜΠΡΙΖΟΛΕΣ ΜΕ ΛΕΜΟΝΙ ΡΙΓΑΝΗ

 
 

4 μπριζόλες χοιρινές (ή μοσχαρίσιες αν προτιμάτε)

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

2 σκελίδες σκόρδο

1 σφηνάκι ουίσκι (ή άλλο αλκοόλ αν προτιμάτε)

το χυμό και το ξύσμα από 1 λεμόνι

το χυμό από μισό ή ένα πορτοκάλι, ανάλογα με το μεγεθός του

1 κουταλιά μουστάρδα (προαιρετικό)

1 πακέτο ζυμαρικά της προτίμησής σας

μπόλικη ρίγανη, θυμάρι

αλάτι & πιπέρι

κόλιανδρο 

2 κόκκοι μπαχάρι

ψιλοκομμένος μαϊντανός

τριμμένη παρμεζάνα

 

Σωτάρουμε τις μπριζόλες μας σε λίγο λαδάκι σε φαρδιά κατσαρόλα.

Μόλις σωταριστούν ρίχνουμε στην κατσαρόλα το κρεμμύδι και το σκόρδο να σωταριστούν και αυτά. (Εγώ δεν κόβω το σκόρδο για να μπορώ να το αφαιρέσω ολόκληρο αλλά εσείς μπορείτε να το κάνετε.)

Σβήνουμε το φαγητό με το ουίσκι, περιμένουμε να εξαντληθεί το αλκοόλ και ρίχνουμε τους χυμούς και τη μουστάρδα.

Προσθέτουμε αλατοπίπερο και τα μπαχαρικά μας. Αν χρησιμοποιήσετε φρέσκια ρίγανη και θυμάρι, καλό είναι να τα βάλετε προς το τέλος για να μην πικρίσουν.

Αφήνουμε το φαγητό μας να βράσει για μισή ώρα περίπου, ή μέχρι να είναι έτοιμες οι μπριζόλες. Η συγκεκριμένη συνταγή θέλει πλούσια σαλτσίτσα, οπότε προσθέστε ζεστό νερό κατά το μαγείρεμα, αν χρειαστεί.

Βράζουμε τα ζυμαρικά 1-2' λιγότερο από το χρόνο που αναγράφεται στο πακέτο και σουρώνουμε.

Μόλις είναι έτοιμες οι μπριζόλες τις αφαιρούμε από την κατσαρόλα, χωρίς τη σάλτσα τους.

Προσθέτουμε στην κατσαρόλα με τη σάλτσα από τις μπριζόλες τα ζυμαρικά να πάρουν μία- δυο βράσεις μέχρι να είναι έτοιμα.

Προσθέτουμε λίγο ακόμα ελαιόλαδο, το μαϊντανό και την τριμμένη παρμεζάνα και ανακατεύουμε καλά.

 

Κ ΜΙΑ ΣΑΛΑΤΑ ΡΥΖΙ Κ ΓΑΡΙΔΕΣ

 

Υλικά: 1 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 ½ κ.γ. σαφράν, 1 1/2φλ κούπας νερό, ½ φλ. ρύζι, 3 ντομάτες, 3 κόκκινες πιπεριές, 100γρ μαύρες ελιές χωρίς κουκούτσι, ξύσμα από ½ λεμόνι, 250γρ γαρίδες, βρασμένες και καθαρισμένες, λίγα φύλλα λαχανικού για γαρνιτούρα, αλάτι, πιπέρι

 

Ντρεσινγκ: 4 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 κ.σ. χυμό λεμόνι, λίγα κλωνάρια μαϊντανό, ½ ματσάκι βασιλικό, αλάτι, πιπέρι

 

Εκτέλεση: Σοτάρετε ελαφρώς το ρύζι. Σκεπάστε με νερό, βράστε, προσθέστε το σαφράν, ανακατέψτε και σκεπάστε. Αφήστε το να βράσει στην ελάχιστη θερμοκρασία για περίπου 20 λεπτά. Αφήστε το να κρυώσει.

 

Για το ντρέσινγκ, αναμείξτε το ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού και τα ψιλοκομμένα βότανα. Ρίξτε μπόλικο αλάτι και πιπέρι.

 

Καθαρίστε τις ντομάτες και κόψτε σε κύβους. Βγάλτε τους σπόρους και τις μεμβράνες από τις πιπεριές, και κόψτε σε λεπτές λωρίδες. Αναμείξτε ντομάτες, πιπεριές, ελιές, ξύσμα λεμονιού και γαρίδες σε ένα μπολ. Προσθέστε το κρύο ρύζι, ανακατέψτε και ρίξτε πάλι αλάτι, πιπέρι και λεμόνι ανάλογα με το γούστο σας.

 

ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΠΙΠΕΡΙΕΣ ΦΛΩΡΙΝΗΣ,,,,, ΦΩΤΙΑ...

 

Υλικά

1 κιλό κόκκινες πιπεριές

2-3 σκελίδες σκόρδο

αλάτι

ξύδι

λάδι

Εκτέλεση 

Βράζετε το νερό και ρίχνετε μέσα τις κόκκινες πιπεριές (αφού τις έχετε πλύνει πρώτα). Τις αφήνετε 10 λεπτά να βράσουν. Σβήνετε τη φωτιά και τις αφήνετε σκεπασμένες στην κατσαρόλα για κανά τέταρτο ακόμα. 

Βγάζετε τη φλούδα από τις πιπεριές (η οποία πρέπει τώρα να βγαίνει εύκολα) και τις βάζετε σε μια γυάλα με λίγο σκορδάκι και ξύδι. Το πόσο ξύδι θα ρίξετε εξαρτάται από το πόσο καυτερές θέλετε τις πιπεριές. Ρίξτε λίγο και δοκιμάστε, για να μην σας γίνουν πολύ ξυνές και τελικά δεν μπορείτε να τις φάτε. 

Βγάζετε από τη γυάλα όσες πιπεριές θέλετε να σερβίρετε, τις βάζετε σε μια πιατέλα και προσθέτετε λίγο λάδι και αλάτι.

 

ΣΠΕΤΣΟΦΑΙ

 
 

Υλικά

1 κιλό κόκκινες πιπεριές

2-3 σκελίδες σκόρδο

αλάτι

ξύδι

λάδι

Εκτέλεση 

Βράζετε το νερό και ρίχνετε μέσα τις κόκκινες πιπεριές (αφού τις έχετε πλύνει πρώτα). Τις αφήνετε 10 λεπτά να βράσουν. Σβήνετε τη φωτιά και τις αφήνετε σκεπασμένες στην κατσαρόλα για κανά τέταρτο ακόμα. 

Βγάζετε τη φλούδα από τις πιπεριές (η οποία πρέπει τώρα να βγαίνει εύκολα) και τις βάζετε σε μια γυάλα με λίγο σκορδάκι και ξύδι. Το πόσο ξύδι θα ρίξετε εξαρτάται από το πόσο καυτερές θέλετε τις πιπεριές. Ρίξτε λίγο και δοκιμάστε, για να μην σας γίνουν πολύ ξυνές και τελικά δεν μπορείτε να τις φάτε. 

Βγάζετε από τη γυάλα όσες πιπεριές θέλετε να σερβίρετε, τις βάζετε σε μια πιατέλα και προσθέτετε λίγο λάδι και αλάτι.

 

ΕΛΙΕΣ ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΤΣΑΚΙΣΤΕΣ

Υλικά

2 κιλά ελιές πράσινες

1 χούφτα αλάτι χοντρό

4-5 λεμόνια

ρίγανη

λίγο λάδι

 

παρασκευή

Μαζεύουμε τις ελιές, πράσινες.

Πρέπει να είναι άσπρες. Ούτε μαύρες ούτε μελισσές.

Συνήθως σπάζουμε (χρησιμοποιούμε) από τις χοντρολιές προτού μαυρίσουνε, δηλαδή στο τέλος Σεπτέβρη, αρχές Οκτώβρη.

Μπορούμε να σπάσουμε και από τις ψιλές ελιές, αλλά είναι πιο δύσκολο να τις διαλέξουμε αυτές, γιατί πρέπει να είναι καλές, όχι τίποτα ρεψιασμένες.

Λοιπόν, για να φτιάξεις τις κλαστάδες, θα τις μαζέψεις τις ελιές άσπρες και θα τις σπάσεις.

Εγώ τις σπάζω με μια πέτρα να σκάσει καλά η φλύδα να φανεί το κουκούτσι.

Ύστερα θα τις βάλεις στο νερό και θα τις αλλάζεις κάθε μέρα.

Το νερό πρέπει να τις σκεπάζει καλά.

Θα τις αλλάζεις το νερό μέχρι να ξεπικρίσουνε.

Αυτό θα το καταλάβεις, αν έχουνε δηλαδή ξεπικρίσει αν τις δοκιμάσεις.

Τότε θα τις βγάλεις από το νερό, θα τις σουρώσεις στο σουρωτήρι να στραγγίξει καλά - κανένα μισάωρο περίπου - και θα τις βάλεις μετά στη λεκάνη για να τις αλατίσεις.

Λίγο περισσότερο αλάτι απ’ ό,τι ρίχνεις στο φαγητό.

Σε μια άλλη λεκάνη θα ρίξεις πολύ λεμόνι και ρίγανη και λίγο λαδάκι

Θα το δείρεις (χτυπήσεις) και θα το ρίξεις μέσα στη λεκάνη με τις ελιές.

Πρέπει να το ανακατέψεις να πάει παντού και θα το αφήσεις.

Μόλις λιώσει το αλάτι σε 1-2 ώρες θα βάλεις τις ελιές στο βάζο σου. από πάνω θα ρίξεις νερό να τις σκεπάσει.

Θα προσθέσεις λίγο λαδάκι και λίγο αλάτι.

Οι ελιές αυτές τρώγονται αμέσως.

Δεν κρατάνε.

Αν θέλεις να κρατήσουνε όλο το χρόνο πρέπει να τις κάνεις αλμυρές.

Αλλιώς θα λιώσουνε αν μείνουνε πολύ και δεν είναι καλές αν λιώσουνε.

Οι ελιές αυτές πρέπει να είναι σκληρές. 

 
 

ΓΕΜΙΣΤΑ

 

Υλικά

 8-10 μέτριες ντομάτες

4 μελιτζάνες στενόμακρες

6 πιπεριές

8 λουλουδάκια (κολοκυθοανθοί)

2 και 1/2 φλιτζάνια ρύζι

4 μεγάλα ψιλοκομμένα κρεμμύδια

2 μεγάλες πατάτες (προαιρετικά)

1 ματσάκι μαϊντανός

λίγο δυόσμος

βασιλικός

ματζουράνα

2 φλιτζάνια λάδι

αλάτι

πιπέρι

 

Παρασκευή

«Πλένουμε όλα τα υλικά μας.

Ύστερα αδειάζουμε τις ντομάτες τα κολοκύθια και τις μελιτζάνες από την ψίχα τους.

Ψιλοκόβουμε την ψίχα τους και την κρατάμε.

Κρατάμε και το καπάκι τους.

Καθαρίζουμε τις πιπεριές και τα λουλούδια από τα σπόρια.

Ετοιμάζουμε τη γέμιση (Ανακατεύουμε το ρύζι με την ψίχα από τις μελιτζάνες, την ψίχα από τα κολοκύθια και την ψίχα από τις ντομάτες, τα κρεμμύδια, ρίχνουμε τα  μυρωδικά που τα έχουμε ψιλοκόψει, το λάδι, το αλάτι και το πιπέρι).

Κρατάμε λίγη ψίχα από τις ντομάτες να ρίξουμε σαν ζουμί.

Γεμίζουμε τα κηπευτικά όχι πάνω-πάνω γιατί φουσκώνει το ρύζι και θα σπάσουνε στο ψήσιμο.

Τα σκεπάζουμε με το καπάκι τους και τα βάζουμε όμορφα στο ταψί με τη σειρά.

Τα λουλούδια τα κλείνουμε με τις άκρες τους.

Καθαρίζουμε, πλένουμε και κόβουμε τις πατάτες σε κομμάτια και τις βάζουμε κι αυτές στο ταψί. Ρίχνουμε στο φαγητό την ψίχα της ντομάτας που κρατήσαμε και λάδι αρκετό.

Βάζουμε το ταψί σε δυνατό φούρνο και το αφήνουμε για να ψηθεί για μία ώρα και 15 λεπτά περίπου». 

 

ΓΑΛΑΚΤΟΜΠΟΥΡΙΚΟ

 

1 πακέτο φύλλο κρούστας, 

Κρέμα

5 αυγά ελαφρά χτυπημένα(βάλτε και λιγότερα, αν θέλετε ή λιγότερους κρόκους)

1 λίτρο γάλα φρέσκο

1 - 1,5 φλ/νι ζάχαρη

1 φλ/νι σιμιγδάλι ψιλό

1 βανίλια

2 κ.σ. βούτυρο γάλακτος (όχι άλλο βούτυρο δυστυχώς, αν θέλουμε να γίνει μοσχομυριστό)

Βούτυρο λιωμένο για το άλειμμα των φύλλων 

Σιρόπι

2,5 φλ/νια νερό

3 φλ/νια ζάχαρη

Φλούδα λεμονιού και στο τέλος αφού βράσουν τα υλικά του σιροπιού για 10-12 λεπτά, ρίχνουμε 1 κ.σ. χυμό λεμονιού και 1 κ.σ. βούτυρο.

 

Σε κατσαρόλα βάζουμε το γάλα κρύο και ανακατεύω μέσα και όλα τα άλλα υλικά της κρέμας.

Ανάβουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε το μείγμα συνεχώς μέχρι να πήξει. Θέλει περίπου 10 λεπτά. Ούτε μια στιγμή δεν σταματάμε το ανακάτεμα, για να μη μας κολλήσει στην κατσαρόλα το μείγμα.

Η κρέμα είναι έτοιμη, όταν αρχίσει να βράζει και μόλις βγάλει φουσκάλες, το κατεβάζουμε από τη φωτιά και είναι έτοιμο.

Σε μέτριο πυρέξ βουτυρωμένο στρώνω τα 6 φύλλα κρούστας, αφού τα βουτυρώσω ανάμεσα.

Ρίχνω πάνω στα φύλλα την κρέμα και την στρώνω.

Γυρνώ το περίσσευμα του φύλλου πάνω στην κρέμα και βουτυρώνω κι αυτό το φύλλο.

Πάνω βάζω και τα υπόλοιπα φύλλα κρούστας που τα έχω βουτυρώσει και αυτά. Ότι περισσεύει, το γυρίζω προς τα μέσα.

Βουτυρώνω την επιφάνεια του γλυκού και χαράζω ελαφρά σε κομμάτια.

Προσέχω να μη χαράξω μέχρι κάτω και κοπούν τα κάτω φύλλα και χυθεί η κρέμα.

Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο 180ο πάνω κάτω για περίπου 60 λεπτά μέχρι να ροδοκοκκινίσει το φύλλο