Αξιοθεατα

Λιστόν

Μια βόλτα στην υπέροχη Παλιά Πόλη της Κέρκυρας δεν μπορεί παρά να ξεκινά ή να καταλήγει στο Λιστόν. Δεκάδες καφέ και εστιατόρια, στεγασμένα στις μεγάλες τοξοτές στοές με τις υπέροχες καμάρες, ή βόλτες όπως τις λένε οι Κερκυραίοι, στη δυτική πλευρά της πλατείας Σπιανάδα, αποτελούν τον ελκυστικότερο πόλο έλξης για κατοίκους και επισκέπτες.
Η οικοδόμηση του συγκροτήματος ξεκίνησε επί εποχής της Β΄ Γαλλικής Κυριαρχίας του νησιού μεταξύ 1807-1814 σε σχέδια του Γάλλου μηχανικού Ματτιέ ντε Λεσέψ, πατέρα του κατασκευαστή της Διώρυγας του Σουέζ και είναι στα πρότυπα της διάσημης rue de Rivoli του Παρισιού ενώ στην κατασκευής του συνεργάστηκε και ο Έλληνας μηχανικός Ιωάννης Παρμεζάν.
Κατά την περίοδο της Αγγλικής Αρμοστείας (1815-1864) οι Εγγλέζοι επέκτειναν τις τοξοστοιχίες ενώ σταδιακά πρόσθεσαν τους ορόφους, που σήμερα φιλοξενούν κατοικίες και γραφεία.
Το Λιστόν αποτελεί το κοσμοπολίτικο κέντρο της πόλης. Εδώ θα δώσετε τα ραντεβού σας και εδώ είναι το πιθανότερο μέρος για ξαφνικές και απρόσμενες συναντήσεις.
 Τα ηλιόλουστα πρωινά της Κυριακής θα απολαύσετε τον καφέ σας σε ένα από τα πάμπολλα καφέ ενώ τα μεσημέρια του Σαββάτου θα παρακολουθήσετε αγώνες κρίκετ στην Σπιανάδα. Από μπροστά σας θα παρελάσουν οι πολλές Φιλαρμονικές της πόλης και οι Λιτανείες του Άη Σπυρίδωνα

 

Ποντικονήσι

Ένας καταπράσινος βράχος, καταμεσής της θάλασσας, αποτελεί το σήμα κατατεθέν της Κέρκυρας. Το θρυλικό Ποντικονήσι, στην είσοδο της λιμνοθάλασσας του Χαλικιόπουλου, είναι από τα αξιοθέατα που επιβάλλεται να δει κανείς όταν βρεθεί στην Κέρκυρα.

Το Ποντικονήσι είναι επισκέψιμο τις ημέρες του Πάσχα, καθώς και καθόλη την διάρκεια της τουριστικής περιόδου με καραβάκια που ξεκινάνε από απέναντι από το κανόνι, με πολύ συχνά δρομολόγια καθόλη την διάρκεια της ημέρας, από τις 9 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ.
Αν είστε τυχεροί και βρίσκεστε στην Κέρκυρα στις 6 Αυγούστου, όταν γιορτάζει το μοναστήρι, η Μεταμόρφωση του Σωτήρος, αξίζει να το επισκεφθείτε για προσκύνημα. Το μοναστήρι, βυζαντινού ρυθμού, αποτελεί και το μοναδικό κτίσμα στο νησάκι.
Το Ποντικονήσι είναι πανέμορφο και η θέα που προσφέρει το καταπράσινο νησάκι στους επισκέπτες είναι μαγευτική, από το νησάκι της Βλαχέρνας, που φιλοξενεί το ομώνυμο μοναστήρι καθώς και από το Πέραμα, ενώ την καλύτερη θέα του νησιού την έχετε από το κανόνι. Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει κάποια έργα υποδομής, όπως ο μόλος, προκειμένου να δένουν με ασφάλεια τα καϊκάκια. Στο νησάκι λειτουργεί και αναψυκτήριο τους καλοκαιρινούς μήνες.
Το Ποντικονήσι, το πλέον φωτογραφημένο αξιοθέατο της Κέρκυρας, οφείλει το όνομα του στο μικροσκοπικό του μέγεθος. Ωστόσο οι λιλιπούτειες διαστάσεις του του έχουν επιφυλάξει μια εξαιρετική θέση στο μύθο. Στην Οδύσσεια του Ομήρου μαθαίνουμε ότι η Κέρκυρα, το νησί των Φαιάκων, αποτέλεσε τον τελευταίο σταθμό στο πολύπαθο ταξίδι της επιστροφής στην Ιθάκη του πολυμήχανου Οδυσσέα.
 Σύμφωνα με το μύθο λοιπόν το Ποντικονήσι ήταν στην πραγματικότητα το καράβι του Οδυσσέα το οποίο κατά τη διάρκεια της καταιγίδας ο θεός Ποσειδώνας το μεταμόρφωσε στον καταπράσινο βράχο που όλοι γνωρίζουμε.
 
 

Κανόνι

Τόπος μαγευτικής ομορφιάς, αλλά και από τα πιο γνωστά της αξιοθέατα της Κέρκυρας, είναι το κοσμοπολίτικο Κανόνι. Βρίσκεται στην ομώνυμη χερσόνησο, που φιλοξενεί πανέμορφα ακρογιάλια και παραλίες, στα νότια της πόλης της Κέρκυρας.

Το Κανόνι προσφέρει μια μαγευτική θέα προς το νησάκι με το μοναστήρι της Βλαχέρνας, με οποίο ενώνεται με μια υπερυψωμένη λωρίδα γης, ενώ στο βάθος δεσπόζει ο θρυλικός καταπράσινος βράχος, το Ποντικονήσι με το μοναστήρι του Παντοκράτορα, το οποίο σύμφωνα με τον Όμηρο ήταν το καράβι του Οδυσσέα το οποίο πέτρωσε ο θεός Ποσειδώνας κατά τη διάρκεια της καταιγίδας που ξέβρασε το θρυλικό ναυαγό, στο νησί των Φαιάκων, τελευταίο του σταθμό πριν την επιστροφή του στην Ιθάκη.
Οποιαδήποτε ώρα της ημέρας κι αν βρεθείτε στο Κανόνι η επιβλητική θέα θα σας καθηλώσει. Τα χρώματα, το φωτεινό γαλάζιο, το θαλασσινό μπλε, το σμαραγδένιο πράσινο αποτελούν μια όαση για τα μάτια και τις αισθήσεις. Ωστόσο η πιο όμορφη στιγμή για να το επισκεφθείτε είναι την ώρα που ο ήλιος βυθίζεται στα βαθυγάλανα νερά και ο ουρανός αντανακλά πορτοκαλί και πορφυρές ανταύγειες.
 
Η ίδια η διαδρομή μέχρι το Κανόνι σας επιφυλάσσει ανέλπιστες χαρές ενώ η «χαρτογράφηση» του συμπυκνώνει μέσα σε λίγα χιλιόμετρα την ιστορία της Κέρκυρας. Στην περιοχή βρίσκονται τόσο η αρχαία πόλη της Κέρκυρας, που ιδρύθηκε τον 8ο αι. π.Χ. όσο και ο αρχαίος ναός της Άρτεμης.
Ολόκληρη η περιοχή οφείλει το όνομα του στα οχυρωματικά έργα των Γάλλων, αναπόσπαστο κομμάτι μιας σειράς κατακτητών, που άφησαν την ανεξίτηλη σφραγίδα τους στο σμαραγδένιο νησί του Ιονίου.
Για να φτάσετε στη μικρή πλατεία, δίπλα στο τουριστικό περίπτερο, απ’ όπου θα μπορέσετε να απολαύσετε τη θέα, θα ανηφορίσετε το λόφο της Ανάληψης. Στο μέρος αυτό είχαν επιλέξει οι Γάλλοι δημοκρατικοί, το 1798, να στήσουν μια πυροβολαρχία, το θρυλικό Κανόνι που δεσπόζει πάνω από τη μικρή πλατεία.
Στο Κανόνι βρίσκεται και η είσοδος του Καζίνο της Κέρκυρας ενώ θα ήταν μεγάλη παράλειψη αν δεν αναφερόμασταν στην απρόσκοπτη θέα, που προσφέρει προς τους διαδρόμους προσγείωσης και απογείωσης του παρακείμενου αεροδρομίου «Ιωάννης Καποδίστριας», και η οποία συγκεντρώνει μεγάλο πλήθος παρατηρητών.
 
 

Μον Ρεπό

Στην Παλαιόπολη, όπου «αναπαύονται» τα ίχνη της αρχαίας πόλης της Κέρκυρας (8ος αι. π.Χ.) βρίσκεται το καταπράσινο κτήμα του Μον Ρεπό, το οποίο απλώνεται σε 258 στρέμματα πυκνής βλάστησης και πανέμορφων κήπων, τους οποίους στολίζουν διάσπαρτα θραύσματα της αρχαίας μνήμης.
Στο κτήμα του Μον Ρεπό, το οποίο απέχει μόλις 3 χλμ από την πόλη της Κέρκυρας, και το οποίο καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του λόφου της Αναλήψεως, έχτισε τη θερινή του έπαυλη το 1831 ο Άγγλος Αρμοστής των Ιονίων Νήσων Φρέντερικ Άνταμ (Frederic Adam) για χάρη της αγαπημένης του γυναίκας της Κερκυραίας Νίνας Παλατιανού, σε σχέδια του Άγγλου αρχιτέκτονα Γουάιτμορ (Whitmore).
Το 1864, μετά την Ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα, ο δήμος της Κέρκυρας παραχώρησε το παλάτι και τους κήπους στη δυναστεία του Γεωργίου του Α’ προκειμένου να το χρησιμοποιούν ως θερινή κατοικία. Ο βασιλιάς Γεώργιος Α’ ήταν εξάλλου εκείνος που του έδωσε τόσο παραστατικά το όνομα Mon Repos (= Ανάπαυση Μου).
Στο παλάτι, που έχει απρόσκοπτη θέα στη θάλασσα, φιλοξενήθηκε για ένα μεγάλο διάστημα, το 1863, και η αυτοκράτειρα της Αυστροουγγαρίας Ελισάβετ, η θρυλική πριγκίπισσα Σίσσι, πριν χτίσει, μαγεμένη από την Κέρκυρα, το Αχίλλειο, ενώ εδώ γεννήθηκε και ο Φίλιππος Μάουνμπάντεν, ο μετέπειτα Δούκας του Εδιμβούργου και σύζυγος της βασίλισσας της Αγγλίας, Ελισάβετ. Το Μον Ρεπό εξάλλου είχε επιλέξει και ο Παρίνι, ο Ιταλός πολιτικός διοικητής των Ιονίων Νήσων, ως θερινή κατοικία κατά τη διάρκεια της Κατοχής.
Η βασιλική δυναστεία νεμόταν κατ’ αποκλειστικότητα τόσο το κτήμα όσο και το παλάτι έως το 1967. Με τη μεταπολίτευση επιστράφηκε στο Δήμο της Κέρκυρας αλλά τότε άρχισε η νέα του περιπέτεια καθώς ο Κωνσταντίνος Γλίξμπουργκ τα διεκδίκησε ως προσωπική του οικογενειακή περιουσία.
Οι δικαστικές μάχες ολοκληρώθηκαν μόλις το 1991, οπότε η Δικαιοσύνη απεφάνθη ότι το Μον Ρεπό ανήκει στο λαό της Κέρκυρας. Στην απόφαση αυτή βοήθησαν πολύ και τα ερείπια των αρχαίων ναών, του καλύτερα σωζόμενου, που σύμφωνα με τις αρχαιολογικές μαρτυρίες πιστεύεται ότι ανήκει στον Απόλλωνα, αλλά και του παλαιότερου και μεγαλύτερου, αν και πλέον σώζονται ελάχιστα στοιχεία, της Ακραίας Ήρας όπως και τα υπόλοιπα σημάδια που άφησε ο χρόνος, από τότε που στην έκταση του εκτεινόταν η Παλαιόπολη, η αρχαία πόλη της Κέρκυρας. Αξίζει να σημειώσουμε ότι μέχρι και το 1991 η πρόσβαση στο κτήμα για τους επισκέπτες ήταν αδύνατη.
Τo κομψό και εντυπωσιακό παλάτι με τα μεγάλα ανοίγματα είναι αποικιακού ρυθμού με έντονα ελληνικά και νεοκλασικά στοιχεία. Δεσπόζει στη μέση του κτήματος και φτάνετε εκεί, αφού περάσετε την είσοδο και περπατήσετε στα φαρδιά μονοπάτια, τα καλυμμένα με λευκό χαλίκι κάτω από τη σκιά των καταπράσινων πεύκων.
Στους πανέμορφους κήπους του κάποτε φιλοξενούνταν περισσότερα από 2.000 είδη φυτών, δώρα ευρωπαϊκών βασιλικών οίκων.
 
Σήμερα το παλάτι του Μον Ρεπό στεγάζει το Μουσείο της Παλαιόπολης, καθώς ο Δήμος της Κέρκυρας το έχει παραχωρήσει για 50 χρόνια στο Υπουργείο Πολιτισμού. Οι περισσότερες εξάλλου εργασίες αναστήλωσης και ανάδειξης του έγιναν το 1994 για το χατίρι της Ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής που είχε φιλοξενηθεί εκείνον τον Ιούνιο στην Ελλάδα, που ασκούσε την εξαμηνιαία Προεδρία της Ένωσης.
Στο Μον Ρεπό μπορείτε να φτάσετε αν δε διαθέτετε αυτοκίνητο είτε με το ΚΤΕΛ, καθώς είναι πολύ συχνή η συγκοινωνία από την Κέρκυρα είτε με ταξί αφού η απόσταση είναι μόλις τρία χιλιόμετρα. Εξάλλου στην είσοδο του κτήματος υπάρχει αφετηρία ταξί για την επιστροφή σας.
Μον Ρεπό, περιοχή Βασίλη, Παλαιόπολη, Κέρκυρας
 
Τηλέφωνο: 26610 41369 Λειτουργία Από Απρίλη έως Οκτώβριο
 
 

Σπιανάδα

Η μεγάλη πλατεία απέναντι από το Παλιό φρούριο είναι από τα καλά που άφησε η περίοδος της γαλλικής κατάκτησης. Είναι μία από τις μεγαλύτερες πλατείες της Ελλάδας, κέντρο της κοινωνικής ζωής των Κερκυραίων.
Στην μεγάλη πλατεία γίνονται όλες οι μεγάλες εκδηλώσεις, παρελάσεις και έθιμα.
 Όποιος δεν έχει ζήσει Πάσχα στη Σπινιάδα επιβάλετε να το ζήσει τουλάχιστον μια φορά στη ζωή του. Την πλατεία τριγυρίζουν περίφημα κτήρια όπως το Λιστόν που κτίστηκε από τον Γάλλο μηχανικό Lesseps ( ο γιός του διάνοιξε τη Διώρυγα του Σουέζ), πάλι τη περίοδο της γαλλοκρατίας.
 Το περιστύλιο του Μαίτλαντ είναι ακόμη ένα οικοδόμημα στη Σπινιάδα με κίονες ιωνικού ρυθμού που κτίστηκε προς τιμήν του Άγγλου αρμοστή Sir Thomas Maitland το 1816 που η περίοδος της διακυβέρνησης του ήταν από τις σκληρότερες κατά τη διάρκεια της αγγλοκρατίας.
Η Σπιανάδα είναι ένα από τα κεντρικά σημεία που μπορείτε να ξεκινήσετε την περιήγηση σας στην Κέρκυρα καθώς βρίσκεται πολύ κόντα στην είσοδο του παλαιού φρουρίου αλλά και στον ναό του Αγίου Σπυρίδωνα. Στη περιοχή που δεσπόζει η Σπιανάδα μπορείτε να δείτε πολλά αξιοθέατα της Κέρκυρας όπως τη παλιά νομαρχία, χαρακτηριστικό δείγμα νεοκλασικής αρχιτεκτονικής, έργο του αρχιτέκτονα Χρόνη. Η παλιά νομαρχία είναι κτισμένη στη θέση του σπιτιού, που γεννήθηκε ο Ιωάννης Καποδίστριας.